keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

Kyllä mittään

Nyt on otettava takaisin tuo edellinen itkeminen. Kuulostaa hienolta, että tutkimus jatkuu. Jonkinlaista tutkimusta oli myös havaittavissa viime viikonloppuna kehotietoisuuskurssilla oman kehon parissa. Virisi semmoinen ajatus, että tästä maailmasta voisi saada mahdollista tutkimusongelman asettelua tulevaan graduuni, jota todennäköisesti aloittelen tekemään tänä syksynä Kajaanin opettjankoulutusyksikössä. Kandidaatintyöni tein viime keväänä aiheesta LAPSEN KIELEN KEHITYS -liiketoiminnan osuus kielen omaksumisen taustaedellytyksenä. Liiketoiminta käsittää lähinnä motorisen kehityksen eri vivahteet, kehitysvaiheet sekä harjoitteita, joilla voidaan tehostaa kielen kehitystä.

Jos jollain viriää ruumiin kielestä, kielen oppimisesta, puheen kehittymisestä, kehon hallinnasta ja yksilön suhteesta ympäristöön liittyviä kysymyksiä, niin keskustelen mielelläni kanssasi.

Ajatus työstäni lähtee olettamuksesta, että ympäristö ja yksilö ovat jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään, eikö mitään nk. omia sisäisiä maailmoita ole, vaan ihmisen tajunta, tietoisuus ja jopa kieli ovat saumattomassa yhteistyössä muiden ihmisten, tilan, ajan ja luonnon kanssa.

Kieli on aina kehonkieltä. Esimerkiksi äänihuulet, keuhkot, aivot ja suu ovat puheentuottamiseen liittyviä ruumiinosia. Eliminä ne ovat tuottamassa yksilöllisestä olennosta lähteviä signaaleja, jotka pitkän kehityksen kuluessa olemme nimenneet ja synnyttäneet yhteisiksi merkkijärjestelmiksi, siis kieliksi.

Mahdollisuudet tutkimuksessa ovat periaatteessa rajattomat. Ongelmani tässä vaiheessa on rajata tutkimustehtävä sellaiseksi, että se sopii myös näihin ilmaisullisiin touhuihin. Ihanteeni olisi yhdistää mielekkäällä tavalla tiedettä (kasvatustiede, psykologia) ja sitä, mitä tässä mökissä tutkaillaan.

Taidan olla jo vähän liekeissä tästä hommasta. Meikä ilmottautuu projektista kinnostuneiden joukkoon.

-Antti-Jussi

3 Comments:

Blogger Eino Saari said...

Haa, haluan lukea gradusi sitten kun se valmistuu, ok?
Täällä opiskellaan mm juuri noita asioita. jo tässä periodissa Peruskursseilla ja juuri nyt pakertamassani tenttikirjassa Questions of communications puhutaan paljon viestinnän eri tasoista, nonverbaalista ja verbaalista viestinnästä yms tms jne jne. Meikä on liekeissä täällä koulussa :) Mukavaa syksyn jatkoa! Näkkyy!
-Suvi-

11:51 ap.  
Blogger Eino Saari said...

Ilman muuta. Otankin tuon kirjan nimen ylös. Jos tulee joitain muita hyviä kirjoja mieleen, niin kirjaa vaikka tänne.

-aj

9:19 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Se kirja on aika perussettiä, johdatusta puheviestintään jne. Antti Iivonen on kirjoittanut jonkun artikkelin Lapsen puheenkehityksen alkuvaiheista. Se löytyy Helsingin yliopiston Fonetiikan laitoksen sivuilta. Mutta se on veikkaanpa aika fysiologiaan perehtyväistä. Katselen mitä kirjallisuutta tuolla koululla touhutessa tulee vastaan. Jepu.

7:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home