tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Kankulta

Ajatuksia Paska näytelmästa 180406
Kritiikkihän on ihan asiallinen jonkin sortin kulttuuritoimittajan tekemäksi. Tuskin voi odottaa, että hän olisi ymmärtänyt kokonaisuutta noin syvällisessä näytelmässä.
Omat fiilikseni ovat edelleen samat, kuin esityksen jälkeen: Juttu on upea! Toinen puoliaika umpeuttaa koko kaaren niin kauniisti, että pahaa tekee. Uutta poliittista teatteriahan te etsitte ja ainakin jotain te löysitte. Se jokin onkin sitten sellainen lähestymistapa poliittiseen teatteriin, että moista en ennen ole nähnytkään (enpä tosin paljoa ole nähnyt). Itse koin sen niin, että ristiriitojen esiin nostamisen sijasta nostetaankin esiin yhteistä inhimillistä pohjaa, jonka kautta yhteisön arvomaailmaa voi analysoida ilman ”taistelua ja kilpailua”. Näytelmä on tavallaan Mahnon ja Uniajan synteesi. Mahnossa idealismi kuoli, Uniaika oli pelkkää idealismia ja Paska näytelmä on idealismin uudelleensyntymä. En ole tunteella reagoiva ihminen ja yleensä vaivaudun, jos näytelmä herättää liikaa tunnetiloja. Paskassa niin ei käynyt.

Työryhmän saavuttama pakoton tekemisen ilo ja haavoittuvuuteen asti avoin rooleista
luopuminen oli niin rohkeaa ja kaunista, että meinasi itsellekin tulla ilon ja surun kyyneleitä silmiin. Teknisiä ongelmia esityksessä on paljon. Kaltaiseni huonokuuloinen ihminen ei juuri rappien sanoista mitään selvää saanut, itsestä poispäin lausutut repliikit jäivät kuulematta. Mutta ei se tahtia juuri haitannut. Ensimmäinen puoliaika jäi toisen varjoon, jos olisin lähtenyt kesken pois, koko juttu olisi ollut täysin auki. Jussi Parviainen osastolla käsiteltiin teatteripolitiikkaa, ei poliittista teatteria, eihän Parviainen mitään poliittista teatteria ole koskaan tehnytkään. Tuollaiset pikkujutut ovat kuitenkin niin pientä kärpäsen surinaa kokonaisuuden rinnalla, että niitä ei edes muista, ellei oikein pinnistele.

Summa summarum: Olettaen, että näytelmän tarkoituksena oli etsiä uutta tapaa saada
poliittisen teatterin keinoin katsoja tiedostamaan ja tuntemaan asioita: Paska näytelmä on huikean kaunis.

Vielä kerran suuret kiitokset Sinulle ja porukalle!

kankku
kankku