keskiviikkona, marraskuuta 30, 2005

Läpis

Hei

Vau Samikin pisti näppiksen savuamaan.

Eilisesta läpäristä haastelisin. Kaikki me tiedämme, että juttu on vielä hiukkasen viilasuja vailla, mutta nyt olemassa olevasta materiaalista sain kyllä jo monenlaisia mietteitä. Katsojakokemuksia. Pakko myöntää, että katsojan roolista havittelin välillä lavaliikunnan perään. Ja sitä paitsi haluaisin osata soittaa selloa.

Nauratti katsoessa. Juontojen ansiosta yleensä huvin kohteena eivät olleet itse kyseisten aikojen ja aatteiden mestarit vaan heidän mietteidensä visualisoinnit. Niin kai sen kuuluukin mennä: propaganda on raju sana mutta Silmien välliin on vain hauska. Tietysti sen kuuluu mennä niin...

Tunsin vihlaisun sydämessä futurismin aikana. Ilkan hienoon kipaleeseen, jossa on kiitettävän paljon haastetta liikuntojen kehittelijälle, pitäisi alkaa tunkea vähän laskun tapaisia juttuja. Etteivät esiintyjät rypistelisi enempää kulmiaan...

Kohtausten alut ja loput tuntuivat herkullisilta. On mahtavaa, että niistä tehdään oma juttunsa. Välissä esitetty itse kohtaus menetti - hyvä - liikaa taiteellisuuttaan tai vitsikkyyttään sen ympärillä puhuttujen pidempien tai lyhempien jutustelujen kautta. Tulin ajatelleeksi, että todellakin teatterissa sanat ovat tärkeitä. Suuret sanat (jotkut juonnot olivat niin täynnä pohdittua asiaa, että minulta ainakin menisi taju ulkoa opetellessa) sopivat minun mielestäni kaikkien esiintyjien suuhun. On äärimmäisen kiinnostavaa kuulla painavaa asiaa muiden ikätovereiden huulilta. Ei pelkästään sitä: "Musta tuntuu että se ei tykkää musta enää"-monologia, jollaista nuorten hehkeiden rooleihin kai helpoiten vängätään.

Niin notta samaan malliin tehdään lisää. Itse tosin olen tehnyt tosi vähän, tajusin sen vasta eilen. En mitenkään katkerana vaan hämmästyen: mitä ihmettä olen luullut vääntäneeni ja pohtineeni koko syksyn tähän asti? Kuitenkin selälle taputtava optimistini uskoo siinä piilevän sen jujun: Hitaasti tuntuu syntyvän taide, ajatus, porukka ja niiden osasten kanssa tehtävä tanssi, mutta nopeasti se on ohi esityksessä. Hyvä niin.

Elinam