keskiviikkona, syyskuuta 21, 2005

Valkoisia tiloja

Kävimme tänään tekemässä harjoitteen "Valkoisia tiloja" kaupungilla. Harjoitus yhdisteli performanssitaiteilija Roi Vaaran kahta tunnetuinta teosta, "Valkoista miestä" ja "Art or Lifea" (jonka oikea nimi on jokin muu). Tehtävä kuului siten, että jokainen teki tienviittakyltin henkilökohtaisesti tärkeästä kysymyksesta, joka kiteytyy kahteen vaihtoehtoon tyyliin Taide / Elämä. Tämän jälkeen kävimme kukin itseksemme - valkoisiksi pukeutuneina ja valkoisiksi maskeerattuina - etsimässä tälle kyltille mieleinen paikka kaupungilta ja viettämässä aikaa kysymyksen äärellä, sen "tienristeyksessä". Lopuksi kiersimme porukalla kaikki paikat läpi.

Harjoitus jätti monenlaisia oloja. Yksityisen ja yhteisen kokemuksen ero tuntui olevan suuri siten, että henkilökohtaisten kysymysten äärellä tuntui vaikealta viettää yhdessä aikaa. Ne banalisoituivat, muuttuivat latteiksi ja epämääräisiksi.

Kaupungilla fiilistelyssä ja julkisen tilan tempauksissa ylipäätään on kuitenkin jotain, mikä tuntuu tässä prosessissa tärkeältä, vaikkeivat tempauksemme olisikaan aina järin "poliittisia".

Huomenna jatketaan tästä sisäänpäin kääntyen. Viikko on torso ja rikkonainen, mutta ensi viikon viiden treenin putkessa päästäneen vihdoin taas viemään juttua harppauksin eteenpäin.

Tämmöisillä mietteillä tänään.

Eino